Tarta a la pizza z szynką parmeńską
Tarta à la pizza z szynką parmeńską. Jak zrobić fit wersję?

polecane

Tarta à la pizza z szynką parmeńską. Jak zrobić fit wersję?

Kamil Nowak
8 stycznia, 2019
Przepisy

Czy są wśród nas fani kuchni włoskiej? A czy dodatkowo znajdą się tacy, którzy lubią fit wersje tych dań? Dla wszystkich miłośników nowych smaków prezentuję przepis na smaczną tartę à la pizza z szynką parmeńską. Jest to wersja potrawy, która nadaje się do odgrzania wszędzie tam, gdzie potrzebujemy smacznego i pożywnego obiadu np. w pracy czy w podróży służbowej.

Tarta a la pizza z szynką parmeńską

Składniki do tarty à la pizza:

Spód:
✔️ 100g mąki (może być pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa)
✔️ 2 łyżki jogurtu
✔️ żółtko jaja
✔️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ przyprawy
✔️ 1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto zagniatamy, wykładamy nim naczynie do tarty, dziurkujemy i lekko podpiekamy w 180°C około 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy pokrojoną mozzarellę z serem lazur pleśniowym złocistym, dodajemy jajko i białko jaja, odrobinę jogurtu, przyprawy. Dowolne warzywne dodatki: u mnie rukola, pieczarki, cebula, pomidory i czarne oliwki zalewamy serowo-jajecznym sosem. Na wierzch jeszcze 3 plastry dobrej jakości szynki parmeńskiej. Pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze.

Jest pyszna. Smakiem ciut przypomina pizzę, więc fani kuchni włoskiej będą mieli genialną ucztę!

Dietetyk kliniczny Karolina Kępczyńska

Przepis na tartę à la pizza z szynką parmeńską jest pomysłem Karoliny Kępczyńskiej, dietetyk klinicznej, która dzieli się swoimi daniami na profilu Facebook. Karolina łączy przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie, zdrowie i dobre samopoczucie.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

  1. Nikola pisze:

    Tarta wygląda bardzo smacznie. Zrobię ją w najbliższy weekend i dam znać jak mi wyszła 😉 czekam na więcej takich przepisów.

  2. Emiliana pisze:

    Super przepis. Dawaj więcej 😉

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Cukier robi z mózgu to samo, co narkotyki. Tak działa uzależnienie od słodyczy

Wielu osobom wydaje się, że kostka czekolady czy kawałek ciasta po obiedzie to niewinna przyjemność. Problem zaczyna się wtedy, gdy „mała nagroda” staje się codziennym rytuałem. Jeszcze gorzej jest, gdy próby ograniczenia słodyczy kończą się frustracją, rozdrażnieniem, a nawet bólem głowy. Cukier - choć legalny - i dostępny na każdym kroku, działa na mózg w sposób porównywalny do substancji psychoaktywnych. Powoduje krótkotrwałe poczucie przyjemności, ale z czasem uzależnia, zaburza mechanizmy kontroli apetytu i wpływa na nasze decyzje żywieniowe – często zupełnie poza naszą świadomością. A to tylko wierzchołek góry lodowej. (więcej…)