Czy są wśród nas fani kuchni włoskiej? A czy dodatkowo znajdą się tacy, którzy lubią fit wersje tych dań? Dla wszystkich miłośników nowych smaków prezentuję przepis na smaczną tartę à la pizza z szynką parmeńską. Jest to wersja potrawy, która nadaje się do odgrzania wszędzie tam, gdzie potrzebujemy smacznego i pożywnego obiadu np. w pracy czy w podróży służbowej.
Składniki do tarty à la pizza:
Spód:
✔️ 100g mąki (może być pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa)
✔️ 2 łyżki jogurtu
✔️ żółtko jaja
✔️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ przyprawy
✔️ 1 łyżka oleju kokosowego
Ciasto zagniatamy, wykładamy nim naczynie do tarty, dziurkujemy i lekko podpiekamy w 180°C około 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy pokrojoną mozzarellę z serem lazur pleśniowym złocistym, dodajemy jajko i białko jaja, odrobinę jogurtu, przyprawy. Dowolne warzywne dodatki: u mnie rukola, pieczarki, cebula, pomidory i czarne oliwki zalewamy serowo-jajecznym sosem. Na wierzch jeszcze 3 plastry dobrej jakości szynki parmeńskiej. Pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Jest pyszna. Smakiem ciut przypomina pizzę, więc fani kuchni włoskiej będą mieli genialną ucztę!
Przepis na tartę à la pizza z szynką parmeńską jest pomysłem Karoliny Kępczyńskiej, dietetyk klinicznej, która dzieli się swoimi daniami na profilu Facebook. Karolina łączy przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie, zdrowie i dobre samopoczucie.
Tarta wygląda bardzo smacznie. Zrobię ją w najbliższy weekend i dam znać jak mi wyszła 😉 czekam na więcej takich przepisów.
Super przepis. Dawaj więcej 😉