bieganieuskrzydla.pl

Kalenji Kiprun Long – dobra propozycja na długie wybieganie?

Kalenji Kiprun Long to najnowsza propozycja butów do biegania francuskiej firmy Kalenji, które zaprojektowano z myślą o wygodniejszym, łatwiejszym i bezpieczniejszym pokonywaniu długich dystansów. Jednakże prawdziwe zaskoczenie okazało się tkwić w zupełnie innych funkcjach butów – i o tym wszystkim będzie nasz tekst. Jak sprawdziły się w czasie wybiegań? Czy udało się stworzyć stuprocentowe obuwie dla długodystansowca?

(więcej…)

Buty Kalenji Run Active – jak wyglądają po roku biegania?

Kwiecień 3, 2018

Jak trwałe mogą być buty do biegania kosztujące mniej niż 100 zł? Jak długo będą służyć aktywnemu biegaczowi? Czy marka Kalenji z sieci sklepów Decathlon tworzy solidne buty sportowe? Odpowiedzi zbieraliśmy przez rok trenując w modelu Kalenji Run Active.

(więcej…)

Czy maska antysmogowa chroni biegacza? Test półmaski 3M Aura 9322+

Styczeń 23, 2018

Jakość powietrza to dziś jeden z najbardziej palących problemów cywilizacyjnych, a wszelkie zabiegi mające na celu walkę z zanieczyszczeniami stanowią wyzwanie dla współczesnego świata. Sportowcy niezaprzestający treningów w okresie grzewczym mogą chronić zdrowie stosując maski antysmogowe. Jednym z takich produktów jest półmaska filtrująca 3M Aura 9322+. Czy jest to sprzęt komfortowy w noszeniu i sprawdza się podczas aktywności fizycznej? O wszystkich zaletach jak i wadach opowiemy podczas poniższego testu.

(więcej…)

Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro – recenzja

Styczeń 3, 2018

Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro został stworzony dla sportowców z zacięciem podróżniczym. Dzięki wielu funkcjom outdoorowym zegarek spisze się we wszystkich wymagających aktywnościach – tych terenowych, jak i w obrębie miejskiej dżungli. O pozostałych mocnych, ale i słabych stronach najnowszego sprzętu Suunto przeczytacie poniżej.

(więcej…)

Polar OH1 – niezależny pomiar tętna – recenzja

Grudzień 12, 2017

Polar OH1 to niezależny optyczny sensor pomiaru tętna zakładany na rękę, w celu otrzymania bieżących informacji o pracy serca podczas treningu. Sensor może współpracować bezprzewodowo poprzez Bluetooth Smart z zegarkami, opaskami fitness lub innym kompatybilnym sprzętem, ale nie jest to wymagane. Jak w pełni wykorzystać potencjał Polar OH1? Jaka jest jego dokładność?

(więcej…)

Bieganie w nocy. Jak zadbać o bezpieczeństwo?

Listopad 12, 2017

Bieganie w nocy pozwala wprowadzić do treningu nutę tajemniczości, lepiej skupić się na odczuciach, własnych myślach, ale i stać się mniej widocznym dla otoczenia. Do biegania w nocy trzeba odpowiednio się przygotować. Należy wybrać odzież, dzięki której będziemy zauważalni i skorzystać z dodatkowych akcesoriów – oświetlenia, odblasków czy światełek sygnalizujących naszą pozycję. Co warto założyć na siebie, aby być bardziej bezpiecznym?

(więcej…)

Jak się ubrać na bieganie w zimne i deszczowe dni?

Listopad 7, 2017

Co założyć na siebie, aby bieganie w zimne dni nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu? Na jakie elementy odzieży zwrócić uwagę, aby trenować komfortowo i bezpiecznie? Tym razem poświęcimy sporo czasu na przedstawienie odpowiedzi na powyższe pytania, a także zaprezentujemy nową kolekcję Kalenji sieci Decathlon pomocną w czasie jesiennych treningów.

(więcej…)

Monitoruj jakość powietrza z Wynd Air Tracker

Listopad 4, 2017

Smog to temat, który jesienią oraz zimą powraca jak bumerang, bo to właśnie w tym czasie drastycznie przekraczane są dopuszczalne normy emisji niebezpiecznych dla zdrowia pyłów. Instytut Ekonomii Środowiska podaje, iż w Polsce około 70% budynków jednorodzinnych posiada kotły grzewcze zasilane paliwem stałym, które regularnie wytwarzają zabójcze związki chemiczne. Dlaczego jakość powietrza, którym oddychamy jest tak ważna i jak wpływa ona na nasze zdrowie? Co możemy zrobić, by ją poprawić w najbliższym otoczeniu?

(więcej…)

Bieganie w chłodne i wietrzne dni. W co się ubrać?

Listopad 3, 2017

Bieganie w chłodne i wietrzne dni nie należy do najprzyjemniejszych. Patrząc na coraz krótsze dni, chłód i wiatr uprzykrzający życie niejednemu biegaczowi można powiedzieć, że czeka nas jeden z najgorszych okresów treningowych. Wszystko to utrudnia utrzymanie optymalnej ciepłoty ciała i komfortu. Trzeba pamiętać również o zwiększonym ryzyku złapania przeziębienia. W co się ubrać, aby chronić się przed chłodem i przenikliwym wiatrem?

(więcej…)

Buty trailowe Altra Running Timp – recenzja

Altra Running to producent butów do biegania, który na rynku polskim jest obecny dopiero od kilku miesięcy. Jako jedni z pierwszych mieliśmy okazję testować buty tej firmy. Timp to model, który zainteresował nas nietypowym wyglądem. Jest to obuwie z dużą ilością amortyzacji i sztywnością w newralgicznych miejscach, a także intrygującymi rozwiązaniami technologicznymi. Co jeszcze można powiedzieć o butach Altra Running Timp? Jaką końcową opinię uzyskał model?

(więcej…)