Jabłecznik zna każdy. Wiele osób uwielbia to ciasto za delikatny smak, kruchość oraz łatwy sposób przygotowania. Przedstawiam przepis na bezglutenowy jabłecznik z pianką i kruszonką, który zawsze smakuje obłędnie.
Składniki na ciasto do jabłecznika:
✔️ 70g masła
✔️ 1 szkl. mąki ryżowej
✔️ 2 jajka
✔️ 3 łyżki erytrolu
✔️ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki nadzienia:
✔️ 1 kg jabłek
✔️ 3 łyżki erytrolu
✔️ 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania: Oddzielić białka jaj od żółtek. Żółtka wymieszać z resztą składników ciasta i dokładnie zagnieść. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję 1/3 odcinamy i obie części wkładamy do zamrażarki na ok. 45 minut. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę jabłka. Smażyć na suchej patelni z dodatkiem 2 łyżek erytrolu i cynamonu. Po ok. 45 minutach wyjąć większą część ciasta z zamrażarki i rozwałkować na cienką warstwę. Formę (18x18cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej ciasto. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na ciasto usmażone, ostudzone i odciśnięte z soku, który puściły jabłka. Białka jaj ubić za pomocą miksera z dodatkiem jednej łyżki erytrolu na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Wyciągnąć pozostałe ciasto i małymi kawałkami układać na pianie, aby powstała tak zwana kruszonka. Piec ok 40-45 minut w piekarniku w 180 °C. Z podanych składników wychodzi 10 porcji – 1 porcja to 150 kcal.
Fot. kp koncept
Przepis na jabłecznik z pianką i kruszonką został przygotowany przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.