Jabłecznik z pianką i kruszonką [DOMOWY PRZEPIS]

polecane

Jabłecznik z pianką i kruszonką [DOMOWY PRZEPIS]

Wrocławskie Centrum Fit Dietetyk
Październik 17, 2019
Przepisy

Jabłecznik zna każdy. Wiele osób uwielbia to ciasto za delikatny smak, kruchość oraz łatwy sposób przygotowania. Przedstawiam przepis na bezglutenowy jabłecznik z pianką i kruszonką, który zawsze smakuje obłędnie.

Jabłecznik z pianką i kruszonką przepis

Składniki na ciasto do jabłecznika:

✔️ 70g masła
✔️ 1 szkl. mąki ryżowej
✔️ 2 jajka
✔️ 3 łyżki erytrolu
✔️ 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki nadzienia:

✔️ 1 kg jabłek
✔️ 3 łyżki erytrolu
✔️ 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania: Oddzielić białka jaj od żółtek. Żółtka wymieszać z resztą składników ciasta i dokładnie zagnieść. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję 1/3 odcinamy i obie części wkładamy do zamrażarki na ok. 45 minut. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę jabłka. Smażyć na suchej patelni z dodatkiem 2 łyżek erytrolu i cynamonu. Po ok. 45 minutach wyjąć większą część ciasta z zamrażarki i rozwałkować na cienką warstwę. Formę (18x18cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej ciasto. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na ciasto usmażone, ostudzone i odciśnięte z soku, który puściły jabłka. Białka jaj ubić za pomocą miksera z dodatkiem jednej łyżki erytrolu na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Wyciągnąć pozostałe ciasto i małymi kawałkami układać na pianie, aby powstała tak zwana kruszonka. Piec ok 40-45 minut w piekarniku w 180 °C. Z podanych składników wychodzi 10 porcji – 1 porcja to 150 kcal.

Marcelina Zygmunt dietetyk

Fot. kp koncept

Przepis na jabłecznik z pianką i kruszonką został przygotowany przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Skarpety do biegania. Czy wiesz, jak ważne są w treningu?

Bawełniane lubią się zsuwać, długo schną, ocierają skórę i przysparzają problemów. Syntetyczne są trwalsze, doskonale leżą na stopie, wpływają na wysoki komfort w czasie treningu, a także błyskawicznie odprowadzają wilgoć i ciepło. Skarpety - bo o nich będzie dzisiejszy materiał - mogą stać się atutem lub ograniczeniem na stopach sportowców. Dlaczego warto wybierać tylko te produkty, który zaprojektowano jako skarpety do biegania? Czym różnią się od bawełnianych odpowiedników? (więcej…)