Niecodzienna propozycja na lunch do pracy w postaci pysznej i rozgrzewającej od środka zupy tajskiej z kurczakiem. Jest to także idealna propozycja dla osób, które poszukują ciekawych smaków i lubią tajską kuchnię. Jak przygotować tę zupę?
Składniki do zupy tajskiej z kurczakiem:
✔️ filet z kurczaka 2 piersi
✔️ cebula 1 sztuka
✔️ mleko kokosowe porcja około 300 g
✔️ czosnek 1 ząbek
✔️ pieczarki kilka sztuk (4-5)
✔️ olej kokosowy lub oliwa 1 łyżeczka
✔️ papryka mała sztuka
✔️ przyprawy: kurkuma, curry, pieprz, chili, sól
✔️ opcjonalnie pasta curry, trawa cytrynowa, kolendra, limonka
W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Po chwili dodać cienkie plaserki papryki i chwilę poddusić. Zalać wodą, dodać pieczarki pokrojone w cienkie paski, opcjonalnie dorzucić trawę cytrynową i/lub pastę curry i gotować ok 15 minut. Doprawić wg uznania solą, pieprzem, ostrą papryczką, curry, kurkumą, sokiem z limonki i kolendrą.
Kaloryczność to ok. 200-400 kcal na porcję w zależności od jej wielkości.
Fot. kp koncept
Przepis na zupę tajską z kurczakiem został przygotowany przez dietetyczkę Paulinę Limanowską z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki.