Słodko i zdrowo? Da się zrobić. Wystarczy skorzystać z przepisu na naleśniki ryżowe ze skyrem i malinami. To danie jest świetnym pomysłem na obiad, deser lub przekąskę. Wszystko zależy od wielkości porcji jaką przygotujemy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Składniki do naleśników:
✔ 40 g mąki ryżowej
✔ 1 jajko
✔ 100 ml wody
✔ szczypta soli
✔ 1 skyr naturalny
✔ 100 g malin mrożonych
✔ 15 g erytrytolu
Skyr to jogurt typu islandzkiego. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Potrzeba aż czterech litrów mleka, aby wyprodukować 1 kilogram tego jogurtu. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka. Skyr to idealny pomysł na sycącą przekąskę w ciągu dnia, może stanowić podstawę śniadania, składnik deserów (jak w naszym przypadku) lub dipów.
Naleśniki ryżowe przygotowujemy od połączenia mąki, jajka i soli. Najlepiej jest wrzucić te składniki do miseczki i łączyć za pomocą trzepaczki. Na patelni przeznaczonej do beztłuszczowego smażenia smażymy dwa naleśniki. Skyr należy wymieszać z mrożonymi malinami i substancją słodzącą. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Teraz wystarczy już tylko je zwinąć. Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 346 kcal
Węglowodany: 42,5g (49%)
Tłuszcz: 6,5g (17%)
Białko 29,1g (34%)
Fot. kp koncept
Przepis na smaczne naleśniki ryżowe ze skyrem i malinami został przygotowany przez dietetyczkę Natalię Krupiak z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Natalii, zerknij na jej profil Facebook.
Czy podana kaloryczność jest na 100g czy cała porcje?