Jesteś sportowcem, ale nie wyobrażasz sobie śniadania bez kanapek? Dzisiaj zaproponuję kanapki z kozim serem, rukolą i ananasem. To niestandardowe połączenie smaków, ale też dobór odpowiednich mikroelementów, których potrzebują osoby aktywne fizycznie.
Składniki na śniadanie dla biegacza w formie kanapek:
✔ kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
✔ ser kozi
✔ rukola
✔ ananas
Dlaczego wybrałam akurat te składniki? Ser kozi zawiera wapń, magnez i potas, które dla sportowców są ważne podczas treningu oraz po nim, kiedy organizm się regeneruje. Te składniki odpowiadają za stan kości i mięśni. Kozie sery zawierają mniej laktozy i kazeiny, które mogą powodować nietolerancje czy alergie. Ponieważ posiadają ograniczone ilości powyższych składowników (laktozy i kazeiny) nie powodują wzdęć, co podczas treningu mogłoby być problematyczne. Rukola zawiera magnez, żelazo, potas, które również przydają się podczas wysiłku. Poza tym w rukoli znajduje się duża ilość wody, więc jest sycąca, ale też pomaga nawadniać organizm. Ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelina (bromelaina) w nich zawarta przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych szczególnie w stawach.
Nie są to wszystkie zalety takich kanapek, ale tych kilka wymienionych powyżej już powinno Was przekonać do ich spróbowania. Warto pamiętać, że jest to posiłek z pieczywem, więc dobrym źródłem węglowodanów, czyli nadaje się na posiłek przedtreningowy, jednak jest on stały (nie w formie płynnej/półpłynnej), dlatego dobrze jest trenować po około dwóch godzinach od jego spożycia. Czym bardziej pełnoziarniste pieczywo wybieramy, tym więcej czasu nasz przewód pokarmowy potrzebuje, aby go strawić.
Przepis na śniadanie dla biegacza w formie kanapek z kozim serem, rukolą i ananasem został przygotowany przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon.