Przepis na bułeczki twarogowe
Przepis na bułeczki twarogowe, które można zrobić na słodko lub słono

polecane

Przepis na bułeczki twarogowe, które można zrobić na słodko lub słono

Ada Łaszkowska
październik 2, 2019
Przepisy

Przepis na bułeczki twarogowe jest bardzo prosty, ale trzeba polegać na dobrych składnikach. Bułeczki nie wyrastają na duże, ale są miękkie i wilgotne. Poniżej znajduje się mój przepis na te pyszne przekąski.

Przepis na bułeczki twarogowe

Składniki na bułeczki twarogowe:
✔ 250 g sera twarogowego (twarogu sernikowego, w wiaderku);
✔ jedno jajko (małe);
✔ 80 g erytrytolu;
✔ 130 g mąki;
✔ ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.

Ostatnio w starych przepisach znalazłam właśnie ten, na bułeczki wypiekane w domu, ale nie takie standardowe, bo ich głównym składnikiem jest twaróg. Na pewno trzeba pamiętać o tym, że nie wyrastają one olbrzymie i puszyste ze względu na brak w nich glutenu, a środek może delikatnie przypominać zakalec, a to ze względu na fakt, że bazą jest wcześniej wspomniany ser. Jednak bułeczki wychodzą miękkie i wilgotne. Są dobre na ciepło i na zimno (choć rzadko jadam je zimne, bo znikają zanim jeszcze zdążą się ostudzić). Bułki zawierają sporo węglowodanów, ale również białko. Świetnie smakują z przetworami owocowymi, masłem orzechowym lub ich połączeniem! Jeśli chcecie zrobić wersję na słono, wystarczy dodać do ciasta mniej słodzidła, wtedy świetnie sprawdzą się sauté lub z wszelkiego rodzaju pastami kanapkowymi.

Wykonanie: Zmiksować wszystkie produkty oprócz mąki. Kiedy składniki połączą się, dodać mąkę i wymieszać (można przesiać przez sitko i mieszać drewnianą łyżka, ale bez tego bułki też wyjdą). Ciasto będzie klejące, ale nie należy dodawać większej ilości mąki, bo bułeczki wyjdą twarde. Z powstałego ciasta formujemy małe rozpłaszczone kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180℃ przez około 25 minut.

Przepis na świetne bułeczki twarogowe został przygotowany przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Buty do biegania New Balance, które są świetne na asfalcie

Cóż mogę powiedzieć, dawno nie miałem na nogach butów amerykańskiej marki New Balance. Z przeróżnych względów jakoś ostatnio było mi nie po drodze. Kilka tygodni temu pojawiła się okazja, by przetestować tegoroczną wersję, niebywale popularnego i lubianego wśród biegaczy, modelu 1080. Jest to oznaczenie butów do biegania dedykowanych sportowcom poszukującym maksymalnej amortyzacji na twardych nawierzchniach oraz trenującym naprawdę dużo. Jaka będzie moja opinia o najnowszej odsłonie modelu „dziesięć osiemdziesiąt”? (więcej…)