Przepis na bułeczki twarogowe jest bardzo prosty, ale trzeba polegać na dobrych składnikach. Bułeczki nie wyrastają na duże, ale są miękkie i wilgotne. Poniżej znajduje się mój przepis na te pyszne przekąski.
Składniki na bułeczki twarogowe:
✔ 250 g sera twarogowego (twarogu sernikowego, w wiaderku);
✔ jedno jajko (małe);
✔ 80 g erytrytolu;
✔ 130 g mąki;
✔ ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ostatnio w starych przepisach znalazłam właśnie ten, na bułeczki wypiekane w domu, ale nie takie standardowe, bo ich głównym składnikiem jest twaróg. Na pewno trzeba pamiętać o tym, że nie wyrastają one olbrzymie i puszyste ze względu na brak w nich glutenu, a środek może delikatnie przypominać zakalec, a to ze względu na fakt, że bazą jest wcześniej wspomniany ser. Jednak bułeczki wychodzą miękkie i wilgotne. Są dobre na ciepło i na zimno (choć rzadko jadam je zimne, bo znikają zanim jeszcze zdążą się ostudzić). Bułki zawierają sporo węglowodanów, ale również białko. Świetnie smakują z przetworami owocowymi, masłem orzechowym lub ich połączeniem! Jeśli chcecie zrobić wersję na słono, wystarczy dodać do ciasta mniej słodzidła, wtedy świetnie sprawdzą się sauté lub z wszelkiego rodzaju pastami kanapkowymi.
Wykonanie: Zmiksować wszystkie produkty oprócz mąki. Kiedy składniki połączą się, dodać mąkę i wymieszać (można przesiać przez sitko i mieszać drewnianą łyżka, ale bez tego bułki też wyjdą). Ciasto będzie klejące, ale nie należy dodawać większej ilości mąki, bo bułeczki wyjdą twarde. Z powstałego ciasta formujemy małe rozpłaszczone kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180℃ przez około 25 minut.
Przepis na świetne bułeczki twarogowe został przygotowany przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.