Nie masz pomysłu na lunch do pracy? Zobacz mój przepis na smaczne naleśniki orkiszowe z hummusem i warzywami, który skutecznie zaspokoi głód podczas wykonywania obowiązków służbowych. Ponadto danie jest szybkie do przygotowania.
Składniki do ciasta naleśnikowego:
✔️ mąka orkiszowa
✔️ jajo
✔️ woda/mleko
Mieszamy wszystkie składniki (proporcje na oko, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego), później smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła klarowanego.
W moim przepisie do środka dodałam: hummus, szpinak i paprykę. Na zdjęciu 4 placki podzielone na dwa posiłki, które dostarczają cennej energii potrzebnej do wykonywania zadań służbowych i skutecznie odpędzą głód. Delikatny, słodki, lekko orzechowy smak orkiszu to wspaniała alternatywa dla zwykłej pszenicy, która jest obecnie bardzo często poddawana modyfikacjom genetycznym i nawożeniu. Dodatkowo orkisz jest łatwostrawny i można go przyjmować w wielu formach, od mąki po kaszę.
Przepis na naleśniki orkiszowe z hummusem i warzywami jest pomysłem Karoliny Kępczyńskiej, dietetyk klinicznej, która dzieli się swoimi daniami na profilu Facebook. Karolina łączy przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie, zdrowie i dobre samopoczucie.