Czy obecność na etykiecie produktu spożywczego kodu E oznacza, że ten wyrób jest gorszej jakości? Czy wszystkie dodatki do żywności ukrywające się pod symbolem E są złe? Czy istnieją takie substancje o oznaczeniu E, które pochodzą ze środowiska naturalnego? Co jeszcze jest istotne w tej sprawie?
Na porządku dziennym jesteśmy straszeni informacjami o dodatkach stosowanych do żywności. Często te dodatki określane są jako: „sama chemia”, „konserwanty” czy „trujące E”. Prawdą jest, że gdy zaczniemy porównywać składy produktów spożywczych natkniemy się na związki, które pełnią rolę substancji dodatkowych wprowadzanych do produktu w celu osiągnięcia konkretnego parametru np. zabarwienia, wydłużenia przydatności do spożycia etc. Zasadnicze pytanie dotyczy tego, czy faktycznie każdy dodatek E do żywności jest zły?
Każdy E dodatek ma przypisaną swoją cyfrę – poznaj ich znaczenie:
• 100-199 – barwniki
• 200-299 – konserwanty
• 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
• 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• 500-599 – środki pomocnicze
• 600-699 – wzmacniacze smaku
• 900-999 – środki słodzące
• 1000-1999 – stabilizatory, zagęstniki, konserwanty
Barwniki nadające kolor danemu produktowi spożywczemu nie muszą pochodzić z probówek laboratorium chemicznego. To również naturalne składniki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj kilka z nich:
• E 100 ( kurkumina) – naturalny, żółty, roślinny barwnik
Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie;
• E 101 (ryboflawina) – naturalny barwnik, który zawiera witaminę B2
Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego;
• E 160d (likopen) – zawarty w pomidorach
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz wspomaga odporność skóry na działanie promieniowania UV;
• E 300 (kwas askorbinowy), czyli witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem, więc wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran oraz reguluje wytwarzanie kolagenu.
Zwracaj uwagę na składy produktów spożywczych:
🛒 im krótszy skład tym lepiej;
🛒skład produktu uszeregowany jest według ilości malejąco – co oznacza, że składniki znajdujące się na początku składu są w danym produkcie w największej ilości;
🛒omijaj produkty składem przypominające układ okresowy pierwiastków;
🛒zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia i różnicę między zwrotami “zużyć do” czyli ostatecznym terminem do spożycia, a “zużyć przed” czyli przed terminem sugerowanym przez producenta.
Fot. kp koncept
Dodatki E w żywności zostały omówione przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe porady Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.