Dodatki E w żywności czy na pewno są takie złe
Dodatki E w żywności, czy na pewno są takie złe?

polecane

Dodatki E w żywności, czy na pewno są takie złe?

Wrocławskie Centrum Fit Dietetyk
21 listopada, 2019
Zdrowie

Czy obecność na etykiecie produktu spożywczego kodu E oznacza, że ten wyrób jest gorszej jakości? Czy wszystkie dodatki do żywności ukrywające się pod symbolem E są złe? Czy istnieją takie substancje o oznaczeniu E, które pochodzą ze środowiska naturalnego? Co jeszcze jest istotne w tej sprawie?

Dodatki E w żywności

Na porządku dziennym jesteśmy straszeni informacjami o dodatkach stosowanych do żywności. Często te dodatki określane są jako: „sama chemia”, „konserwanty” czy „trujące E”. Prawdą jest, że gdy zaczniemy porównywać składy produktów spożywczych natkniemy się na związki, które pełnią rolę substancji dodatkowych wprowadzanych do produktu w celu osiągnięcia konkretnego parametru np. zabarwienia, wydłużenia przydatności do spożycia etc. Zasadnicze pytanie dotyczy tego, czy faktycznie każdy dodatek E do żywności jest zły?

Każdy E dodatek ma przypisaną swoją cyfrę – poznaj ich znaczenie:
• 100-199 – barwniki
• 200-299 – konserwanty
• 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
• 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• 500-599 – środki pomocnicze
• 600-699 – wzmacniacze smaku
• 900-999 – środki słodzące
• 1000-1999 – stabilizatory, zagęstniki, konserwanty

Barwniki nadające kolor danemu produktowi spożywczemu nie muszą pochodzić z probówek laboratorium chemicznego. To również naturalne składniki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj kilka z nich:

• E 100 ( kurkumina) – naturalny, żółty, roślinny barwnik
Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie;
• E 101 (ryboflawina) – naturalny barwnik, który zawiera witaminę B2
Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego;
• E 160d (likopen) – zawarty w pomidorach
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz wspomaga odporność skóry na działanie promieniowania UV;
• E 300 (kwas askorbinowy), czyli witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem, więc wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran oraz reguluje wytwarzanie kolagenu.

Zwracaj uwagę na składy produktów spożywczych:
🛒 im krótszy skład tym lepiej;
🛒skład produktu uszeregowany jest według ilości malejąco – co oznacza, że składniki znajdujące się na początku składu są w danym produkcie w największej ilości;
🛒omijaj produkty składem przypominające układ okresowy pierwiastków;
🛒zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia i różnicę między zwrotami “zużyć do” czyli ostatecznym terminem do spożycia, a “zużyć przed” czyli przed terminem sugerowanym przez producenta.

Marcelina Zygmunt dietetyk

Fot. kp koncept

Dodatki E w żywności zostały omówione przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe porady Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Czy brak snu może sabotować odchudzanie? TAK!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego mimo rygorystycznej diety nie widzisz oczekiwanych rezultatów? Może myślisz, że wystarczy ograniczyć kalorie i zwiększyć aktywność fizyczną, ale czy bierzesz pod uwagę, jak ważny jest sen? Niedobór snu nie jest tylko problemem związanym z niewyspaniem i lekkim zmęczeniem – to realne zagrożenie dla efektywności odchudzania. Kiedy organizm nie ma wystarczającej ilości czasu na regenerację, zaczynają się pojawiać nieprzewidziane trudności, które mogą sabotować próby schudnięcia. Właśnie dlatego warto przyjrzeć się głębiej, jak brak snu wpływa na metabolizm, apetyt oraz motywację do działania, które są kluczowe w dążeniu do wymarzonej sylwetki.(więcej…)