Dodatki E w żywności czy na pewno są takie złe
Dodatki E w żywności, czy na pewno są takie złe?

polecane

Dodatki E w żywności, czy na pewno są takie złe?

Wrocławskie Centrum Fit Dietetyk
Listopad 21, 2019
Zdrowie

Czy obecność na etykiecie produktu spożywczego kodu E oznacza, że ten wyrób jest gorszej jakości? Czy wszystkie dodatki do żywności ukrywające się pod symbolem E są złe? Czy istnieją takie substancje o oznaczeniu E, które pochodzą ze środowiska naturalnego? Co jeszcze jest istotne w tej sprawie?

Dodatki E w żywności

Na porządku dziennym jesteśmy straszeni informacjami o dodatkach stosowanych do żywności. Często te dodatki określane są jako: „sama chemia”, „konserwanty” czy „trujące E”. Prawdą jest, że gdy zaczniemy porównywać składy produktów spożywczych natkniemy się na związki, które pełnią rolę substancji dodatkowych wprowadzanych do produktu w celu osiągnięcia konkretnego parametru np. zabarwienia, wydłużenia przydatności do spożycia etc. Zasadnicze pytanie dotyczy tego, czy faktycznie każdy dodatek E do żywności jest zły?

Każdy E dodatek ma przypisaną swoją cyfrę – poznaj ich znaczenie:
• 100-199 – barwniki
• 200-299 – konserwanty
• 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
• 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• 500-599 – środki pomocnicze
• 600-699 – wzmacniacze smaku
• 900-999 – środki słodzące
• 1000-1999 – stabilizatory, zagęstniki, konserwanty

Barwniki nadające kolor danemu produktowi spożywczemu nie muszą pochodzić z probówek laboratorium chemicznego. To również naturalne składniki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj kilka z nich:

• E 100 ( kurkumina) – naturalny, żółty, roślinny barwnik
Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie;
• E 101 (ryboflawina) – naturalny barwnik, który zawiera witaminę B2
Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego;
• E 160d (likopen) – zawarty w pomidorach
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz wspomaga odporność skóry na działanie promieniowania UV;
• E 300 (kwas askorbinowy), czyli witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem, więc wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran oraz reguluje wytwarzanie kolagenu.

Zwracaj uwagę na składy produktów spożywczych:
🛒 im krótszy skład tym lepiej;
🛒skład produktu uszeregowany jest według ilości malejąco – co oznacza, że składniki znajdujące się na początku składu są w danym produkcie w największej ilości;
🛒omijaj produkty składem przypominające układ okresowy pierwiastków;
🛒zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia i różnicę między zwrotami “zużyć do” czyli ostatecznym terminem do spożycia, a “zużyć przed” czyli przed terminem sugerowanym przez producenta.

Marcelina Zygmunt dietetyk

Fot. kp koncept

Dodatki E w żywności zostały omówione przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe porady Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

BRUBECK – recenzja odzieży dla biegaczy

Marka Brubeck zajmuje się projektowaniem oraz produkcją wysokiej jakości termoaktywnej odzieży sportowej oraz bawełnianej bielizny bezszwowej. Brubeck swoje produkty adresuje do ludzi poszukujących efektywnej ochrony i komfortu w każdych warunkach atmosferycznych oraz w różnych porach roku i sytuacjach życiowych. Dzięki jednej z najnowocześniejszych linii technologicznych w Europie,  jest w stanie dostarczyć odzież najwyższej jakości.  (więcej…)