Pyszny, bardzo prosty i rozgrzewający krem z pomidorów, który stanowi idealną alternatywę dla nudnych kanapek zjadanych na kolację. Ponadto bogata zawartość przeciwnowotworowego likopenu zmniejszy ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.
Składniki do kremu z pomidorów:
Przepis na 4 porcje:
✔️ puszka pomidorów krojonych
✔️ 1 cebula
✔️ 2 ząbki czosnku
✔️ suszona bazylia
✔️ pół słoiczka koncentratu pomidorowego
✔️ 1 łyżeczka masła klarowanego
✔️ 800 ml bulionu warzywnego
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy. Całość zalewamy gorącym bulionem, a następnie gotujemy około 25 minut. Gotowe miksujemy. Obowiązkowo pietruszka (lub świeża bazylia) na wierzch.
Zupy to świetna, lekkostrawna opcja posiłku, która idealnie nadaje się na kolację. Można ją uzupełnić grzankami, mozzarellą, oliwą, jogurtem czy pestkami. Dodatkowo taki posiłek stanowi oszczędność czasu i pieniędzy, jednocześnie pozostając smacznym i zdrowym. Zupy są z reguły tanie (koszt tej wyniósł mnie około 4 zł), ale także gotujemy je hurtowo – zwykle na kilka dni.
Likopen jest czerwonym barwnikiem, który pełni rolę naturalnego przeciwutleniacza. Związek ten posiada silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Podstawowym i najbardziej rozpowszechnionym związkiem likopenu są pomidory oraz ich przetwory, m.in. koncentraty pomidorowe, różne sosy czy ketchup. Substancja zmniejsza stany zapalne w organizmie, przeciwdziała nowotworom, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także obniża poziom cholesterolu. Spożywanie pomidorów w różnej postaci jest najłatwiejszym sposobem dostarczania likopenu do organizmu.
Przepis na zupę krem z pomidorów jest pomysłem Karoliny Kępczyńskiej, dietetyk klinicznej, która dzieli się swoimi daniami na profilu Facebook. Karolina łączy przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie, zdrowie i dobre samopoczucie.