Altra

bieganieuskrzydla.pl

MakeUp

Rekordowo gorący 34. PKO Wrocław Maraton

Wrzesień 15, 2016

W tym roku 34. PKO Wrocław Maraton odbył się w niesłychanie trudnych dla biegaczy warunkach. Temperatura wynosiła nawet ponad 30 stopni Celsjusza. Jak wyglądała trasa biegu? Przedstawiamy krótką fotorelację z maratonu.

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

Na potrzeby uczestników przygotowano 30 000 litrów napoju izotonicznego i 49 000 litrów wody. Maratończykom zapewniono 7 600 kg bananów, a na mecie czekało na nich 1650 kg lodu. Od piątego kilometra, punkt z wodą znajdował się co 2,5 kilometra, w tym sześć kurtyn wodnych rozstawionych przez Straż Pożarną (dostęp do wody zapewniony dzięki uprzejmości Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji we Wrocławiu).

 

Mimo upalnej pogody płaska trasa umożliwiła Kenijce pokonanie trasy wrocławskimi ulicami w czasie 02:34:09. W ten sposób Stellah Jepngetich Barsosio ustanowiła nowy rekord wrocławskiego biegu. Co ciekawe, poprzedni rekord (gorszy o 2 minuty i 6 sekund) również należał do Barsosio.

 

Najszybszy z mężczyzn, Cosmas Mutuku Kyeva (także z Kenii) dobiegł do mety w czasie zaledwie 70 sekund wolniejszym, niż najszybszy z biegaczy w historii maratonów w Stolicy Dolnego Śląska. Zwycięzca 34. PKO Wrocław Maratonu uzyskał czas 02:14:38. Najszybszy z Polaków, Paweł Ochal, zameldował się na finiszu jako czwarty po 2 godzinach, 20 minutach i 36 sekundach. Łącznie w pierwszej dziesiątce znalazło się trzech Polaków, w tym jeden wrocławianin – Grzegorz Gronostaj (miejsce 9.).

 

Bieganie Uskrzydla było z Wami na trasie. Poniżej kilka wybranych zdjęć:

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

34. PKO Wrocław Maraton

 

Więcej informacji o maratonie pod tym adresem: 34__PKO_Wroclaw_Maraton

 

 

Informacja prasowa / wroclawmaraton.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Przeczytaj również

Przepis na domowy izotonik dla biegaczy

Własny domowy izotonik, to na pewno bardo dobra alternatywa od tych sklepowych, do których producenci często dodają różnego rodzaju konserwanty, polepszacze oraz inne sztuczne związki. Chociaż na półkach w sklepie jest cała masa najróżniejszych izotoników, to we własnym produkcie, będziemy wiedzieć co "siedzi".  (więcej…)