W tym roku 34. PKO Wrocław Maraton odbył się w niesłychanie trudnych dla biegaczy warunkach. Temperatura wynosiła nawet ponad 30 stopni Celsjusza. Jak wyglądała trasa biegu? Przedstawiamy krótką fotorelację z maratonu.
Na potrzeby uczestników przygotowano 30 000 litrów napoju izotonicznego i 49 000 litrów wody. Maratończykom zapewniono 7 600 kg bananów, a na mecie czekało na nich 1650 kg lodu. Od piątego kilometra, punkt z wodą znajdował się co 2,5 kilometra, w tym sześć kurtyn wodnych rozstawionych przez Straż Pożarną (dostęp do wody zapewniony dzięki uprzejmości Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji we Wrocławiu).
Mimo upalnej pogody płaska trasa umożliwiła Kenijce pokonanie trasy wrocławskimi ulicami w czasie 02:34:09. W ten sposób Stellah Jepngetich Barsosio ustanowiła nowy rekord wrocławskiego biegu. Co ciekawe, poprzedni rekord (gorszy o 2 minuty i 6 sekund) również należał do Barsosio.
Najszybszy z mężczyzn, Cosmas Mutuku Kyeva (także z Kenii) dobiegł do mety w czasie zaledwie 70 sekund wolniejszym, niż najszybszy z biegaczy w historii maratonów w Stolicy Dolnego Śląska. Zwycięzca 34. PKO Wrocław Maratonu uzyskał czas 02:14:38. Najszybszy z Polaków, Paweł Ochal, zameldował się na finiszu jako czwarty po 2 godzinach, 20 minutach i 36 sekundach. Łącznie w pierwszej dziesiątce znalazło się trzech Polaków, w tym jeden wrocławianin – Grzegorz Gronostaj (miejsce 9.).
Bieganie Uskrzydla było z Wami na trasie. Poniżej kilka wybranych zdjęć:
Więcej informacji o maratonie pod tym adresem: 34__PKO_Wroclaw_Maraton
Informacja prasowa / wroclawmaraton.pl