Pizza z mąki razowej przygotowywana na patelni w 15 minut! To dzisiejsze rozwiązanie na szybki i smaczny lunch do pracy, który zapewnia energię do działania i pozwala na realizację zadań służbowych. Kto chce taki przepis?
Składniki na 2 sztuki pizzy:
✔️ mąka, najlepiej razowa (pszenna/orkiszowa/żytnia) 250-300 g
✔️ woda, najlepiej ciepła 150-200 g
✔️ oliwa z oliwek 30 g (3 łyżki)
✔️ sól, zioła (bazylia, zioła prowansalskie)
✔️ proszek do pieczenia (szczypta)
✔️ passata pomidorowa (ok. 100 g)
✔️ dodatki według uznania: mozzarella, szynka parmeńska, kukurydza konserwowa, rukola, bazylia, pomidorki koktajlowe, szpinak itp.
Z mąki, wody, sody, przypraw i oliwy ugnieść ciasto. Powinno mieć zwartą konsystencję, ale nie być zbyt kleiste, stąd warto zacząć od mniejszych ilości mąki (250 g) oraz mniejszej ilości wody (150 g) i stopniowo uzupełniać aż do odpowiedniej konsystencji ciasta.
Podzielić porcję ciasta na pół i rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągłe, cienkie placki. Z obu stron placki natrzeć mąką tak, aby się nie kleiły. Podgrzewać na dużej, płaskiej patelni lekko posmarowanej oliwą, aż do zarumienienia ciasta po jednej stronie, przerzucić na drugą stronę, posmarować passatą, położyć ulubione dodatki, przyprawić i przykryć patelnię pokrywką do zagrzania dodatków i rozpuszczenia mozzarelli. Podawać np. ze świeżą rukolą i pomidorkami.
Kaloryczność jednej pizzy w wersji jak na zdjęciu, czyli z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi ma 750 kcal.
Fot. kp koncept
Przepis na pyszną pizzę gotową w 15 minut został przygotowany przez dietetyczkę Paulinę Limanowską z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki.
Kto by pomyślał, że tak szybko można przygotować takie cudo. Nic tylko korzystać z przepisu, zwłaszcza, że nawet nie trzeba nagrzewać piekarnika 🙂