Pizza z mąki razowej gotowa w 15 minut
Pizza z mąki razowej gotowa w 15 minut? Przepis na lunch do pracy

polecane

Pizza z mąki razowej gotowa w 15 minut? Przepis na lunch do pracy

Wrocławskie Centrum Fit Dietetyk
4 marca, 2019
Przepisy

Pizza z mąki razowej przygotowywana na patelni w 15 minut! To dzisiejsze rozwiązanie na szybki i smaczny lunch do pracy, który zapewnia energię do działania i pozwala na realizację zadań służbowych. Kto chce taki przepis?

Pizza z mąki razowej gotowa w 15 minut

Składniki na 2 sztuki pizzy:

✔️ mąka, najlepiej razowa (pszenna/orkiszowa/żytnia) 250-300 g
✔️ woda, najlepiej ciepła 150-200 g
✔️ oliwa z oliwek 30 g (3 łyżki)
✔️ sól, zioła (bazylia, zioła prowansalskie)
✔️ proszek do pieczenia (szczypta)
✔️ passata pomidorowa (ok. 100 g)
✔️ dodatki według uznania: mozzarella, szynka parmeńska, kukurydza konserwowa, rukola, bazylia, pomidorki koktajlowe, szpinak itp.

Z mąki, wody, sody, przypraw i oliwy ugnieść ciasto. Powinno mieć zwartą konsystencję, ale nie być zbyt kleiste, stąd warto zacząć od mniejszych ilości mąki (250 g) oraz mniejszej ilości wody (150 g) i stopniowo uzupełniać aż do odpowiedniej konsystencji ciasta.

Podzielić porcję ciasta na pół i rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągłe, cienkie placki. Z obu stron placki natrzeć mąką tak, aby się nie kleiły. Podgrzewać na dużej, płaskiej patelni lekko posmarowanej oliwą, aż do zarumienienia ciasta po jednej stronie, przerzucić na drugą stronę, posmarować passatą, położyć ulubione dodatki, przyprawić i przykryć patelnię pokrywką do zagrzania dodatków i rozpuszczenia mozzarelli. Podawać np. ze świeżą rukolą i pomidorkami.

Kaloryczność jednej pizzy w wersji jak na zdjęciu, czyli z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi ma 750 kcal.

dietetyk

Fot. kp koncept

Przepis na pyszną pizzę gotową w 15 minut został przygotowany przez dietetyczkę Paulinę Limanowską z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

  1. Łukasz pisze:

    Kto by pomyślał, że tak szybko można przygotować takie cudo. Nic tylko korzystać z przepisu, zwłaszcza, że nawet nie trzeba nagrzewać piekarnika 🙂

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Podbiegi – dlaczego biegacz powinien je ćwiczyć?

Podbiegi to niedoceniany, pomijany i często nielubiany wśród biegaczy trening. Bieganie pod górę przynosi jednak wiele korzyści – poprawia zarówno siłę, jak i wytrzymałość mięśniową. Taki trening rozwija także mięśnie ud, łydek i pośladków. To także dobry trening mentalny – ciężkie bieganie buduje wewnętrzną siłę psychiczną. Kolokwialnie mówiąc, włączając podbiegi do tygodniowego planu ćwiczeń będziemy mieć mocną głowę. Jak ćwiczyć podbiegi? Jak czerpać garściami z treningu, w którym biegniemy coraz wyżej? (więcej…)