Alternatywa dla klasycznego sernika? Piernikowy tofurnik z suszonymi śliwkami oraz czekoladowo-orzechowo-śliwkowym spodem robi robotę! Przedstawiam mój sprawdzony przepis na tofurnik, który jest bardzo smaczny! [PRZEPIS]
Składniki na piernikowy tofurnik:
Spód:
• 100g daktyli suszonych
• 60g masła orzechowego
• 60g powideł śliwkowych
• 50g rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
• 10g kakao
• 40g mąki kokosowej
Masa:
• 1,5 kostki tofu (ok 270g)
• 200 g stałej części mleczka kokosowego
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• Sok wyciśnięty z jednej małej bądź połówki dużej cytryny
• Około 50g erytrytolu (lub więcej, do smaku)
• 3-4 krople aromatu waniliowego
• 50g pokrojonych suszonych śliwek
• 10g żelatyny
Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie daktyle odsączyć, dodać masło orzechowe, powidła i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę i kakao, wymieszać. Masę dokładnie rozprowadzić za pomocą łyżki na dnie tortownicy z zapiętym na zewnątrz papierem do pieczenia, całość wstawić do lodówki. W misce zmiksować tofu, mleczko kokosowe, substancję słodzącą, przyprawę do piernika, sok z cytryny i opcjonalnie aromat. Masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek. Żelatynę zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą i odstawić na chwilę, a gdy się rozpuści- wymieszać. Przestygniętą żelatynę wlać do masy, zmiksować dokładnie i dodać pokrojone suszone śliwki. Wierzch polać czekoladą gorzką rozpuszczoną z mleczkiem kokosowym w proporcji 1:2. Całość wylać na przygotowany wcześniej spod i odstawić do lodówki do stężenia.
Przepis na piernikowy tofurnik został przygotowany przez Natalię Krupiak z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Natalii, zerknij na jej profil Facebook.