Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami [ŚWIETNA NA KANAPKI]

polecane

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami [ŚWIETNA NA KANAPKI]

Ada Łaszkowska
2 października, 2019
Przepisy

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami sprawi, że typowe kanapki zmienią się w coś smacznego, zdrowszego i ciekawszego. Jak przygotować pastę z ciecierzycy, aby osiągnąć taki efekt? Poniżej mój przepis.

Pasta z ciecierzycy

Składniki do pasty:
✔ 200 g ciecierzycy (ja użyłam takiej ze słoika);
✔ 2 jajka ugotowane na twardo;
✔ 50 g suszonych pomidorów (używałam nie z oleju);
✔ 1 łyżka oliwy z oliwek;
✔ 1 ząbek czosnku;
✔ sól, papryka słodka/ostra/wędzona (wedle upodobań).

Kanapki często kojarzą się z typowymi składnikami: szynka, ser, plaster dowolnego warzywa. Niektórzy też sięgają po pasty kanapkowe, które często nafaszerowane są składnikami, których naprawdę nie musimy (a nawet nie powinniśmy) spożywać. Zamiast takich niezdrowych produktów, zaproponuję propozycję takiej pasty, którą robi się niesamowicie szybko, może stać parę dni w lodówce i nie odbiega smakiem od tych kupionych w sklepie. Z jedną różnicą – moja jest o wiele zdrowsza. Czego chcieć więcej? To zabieramy się do pracy!

Wykonanie: Blendujemy wszystkie składniki oprócz pomidorów, które kroimy w kostkę. Kiedy pasta będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy pomidory i przyprawiamy. To wszystko!

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Lubię ten przepis ze względu na szybkość jego wykonania, dużą zawartość witaminy B12, która dba o prawidłową pracę układu nerwowego, ale też fakt, że pasta nie psuje się już następnego dnia i może chwilę postać w lodówce. Zawiera też białko, a wiele osób ma problem z zaspokojeniem jego odpowiedniego poziomu (przez brak spożycia mięsa, roślin strączkowych, nabiału). A co bardzo ważne, zawiera same naturalne składniki, więc mamy pewność, że nie dodano do niej konserwantów, cukru, utwardzanych tłuszczów i innych “polepszaczy”.

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, którą można wykorzystać na kanapki została przygotowana przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Częstość skurczów serca i tętno czyli ważne wskaźniki dla biegacza

Częstość skurczów serca i tętno, to parametry niezwykle istotne do oceny efektywności treningu biegacza. Osoba, która regularnie mierzy obie te cechy i wyciąga z uzyskanych wyników konstruktywne wnioski, może lepiej zrozumieć pracę swojego organizmu i obrać właściwą drogę rozwoju. Dlaczego częstość skurczów serca i tętno są kluczowymi wskaźnikami? (więcej…)