Owsianka jest świetną opcją zarówno na zdrowe, jak i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Wiele osób unika jej jak ognia, inni zaś gotują ją prawie codziennie w przeróżnych wariantach, od słonych do słodkich. Tym razem prezentujemy przepis na owsiankę z cukinią i malinami.
Składniki do owsianki:
✔️Cukinia 100-120 g
✔️Woda 250 ml
✔️Płatki owsiane 40 g
✔️Mąka ryżowa 10 g + 100 ml wody
✔️Odżywka białkowa 20 g (można zamiast niej podać owsiankę z jogurtem – jako inne źródło białka)
✔️Erytrytol (słodzik);
✔️100 g malin mrożonych
Kaloryczność owsianki z odżywką białkową to 320 kcal, w tym białko 25 g, węglowodany 40 g, tłuszcz 4 g.
Cukinię należy zetrzeć na drobnych oczkach, wrzucić do garnka, dolać wodę i zagotować. Gdy woda z cukinią będzie się gotować, dodać płatki owsiane z erytrytolem, gotować do miękkości płatków. Mąkę ryżową wymieszać z wodą, dolać do gotujących się płatków i mieszać do momentu zgęstnienia. Całość zdjąć z ognia, wymieszać z malinami, a na końcu dodać odżywkę białkową (maliny lekko ostudzą owsiankę, więc odżywka się nie „zwarzy”.
Erytrytol jest słodzikiem, którego indeks glikemiczny wynosi zero, a więc jest dobrym produktem dla osób stosujących diety niskokaloryczne lub bezcukrowe.
Fot. kp koncept
Przepis na owsiankę z cukinią i malinami został przygotowany przez dietetyczkę Natalię Krupiak z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki.