Posiłek z udziałem płatków zbożowych (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe itp.) można robić na tysiące sposobów, dlatego pewnie wiele osób uwielbia taką formę śniadania – prosta, szybka i za każdym razem trochę inna. Dzisiaj przepis na pyszną owsiankę z daktylami i jogurtem.
Składniki na owsiankę:
✔płatki owsiane górskie (zalewamy ciepłą wodą, żeby rozmiękczyć i podgrzać)
✔daktyle (jeżeli mamy bardzo suche to pokroić na kawałki i zalać razem z płatkami)
✔jogurt naturalny (jeżeli nie chcemy bardzo ochładzać owsianki to najlepiej wyjąć dużo wcześniej z lodówki lub ogrzać w kubeczku pod ciepłą wodą)
✔dodatki: w tej wersji jest trochę borówek (mogą być świeże lub mrożone jagody, maliny, truskawki itp) oraz trochę zmielonego ostropestu i zmielonego siemienia lnianego.
Przepis na pyszną owsiankę z daktylami i jogurtem został przygotowany przez Igora Dzierżanowskiego. Magistra dietetyki, trenera personalnego, instruktora judo i kulturystyki, uczestnika wielu konferencji naukowych, szkoleń z zakresu treningu funkcjonalnego, motorycznego i crossfit. Warto zauważyć, że jest również trenerem kadry narodowej judo od przygotowania motorycznego. Na co dzień zajmuje się konsultacjami i rozpisywaniem planów żywieniowych i treningowych, przyjmuje w gabinecie w Warszawie. Ponadto prowadzi treningi personalne oraz grupowe, ale także regularnie i intensywnie trenuje oraz startuje w różnego rodzaju zawodach sportowych m.in. w judo czy biegach z przeszkodami.