Jak przygotować muffinki pizzerki z chorizo i oliwkami? Przedstawiam przepis na pyszną przekąskę, która świetnie smakuje po treningu. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć te pożywne muffinki.
Muffinki w wersji na słono są przepyszne! Stanowią idealną nagrodę po ciężkim treningu lub świetną przekąskę w pracy.
Składniki:
✔️ 1/2 szklanki ciepłej wody
✔️ łyżeczka cukru
✔️ 8 g suchych drożdży
✔️ szczypta soli
✔️ 2 szklanki mąki
✔️ 1 jajo
✔️ 4 łyżki majonezu
✔️ 600 gram ostrej kiełbasy chorizo
✔️ 1/2 szklanki sera mozzarella
✔️ 200 gram oliwek (zielone i czarne)
✔️ zioła prowansalskie 2 łyżki
Do dużej miski dodajemy wodę, cukier, drożdże i szczyptę soli. Całość starannie mieszamy trzepaczką. Później dodajemy mąkę, jajo, majonez i ponownie wszystkie te składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę odstawiamy na około 20 minut. Ważne, aby ciasto nie wyschło, więc można je przykryć wilgotną materiałową ściereczką. W tym momencie możemy podsmażyć na patelni kiełbasę chorizo. Po upływie wspomnianego czasu dodajemy do ciasta kiełbasę. Wrzucamy także ser mozzarella, oliwki, zioła. Całość starannie wymieszajmy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę do muffinek. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.