Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to fantastyczny przepis dla osób, które chcą przełamać swoją niechęć do szpinaku, zaś dla fanów tej rośliny warzywnej będzie to kolejna ciekawa propozycja przygotowania dania z wykorzystaniem szpinaku. Będzie smacznie oraz bardzo zdrowo! Przepis niżej.
Składniki do makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym:
✔️makaron z mąki durum, 50g
✔️oliwa z oliwek, łyżka, 10g
✔️filet z kurczaka, 150g
✔️cebula, 25g, pół sztuki
✔️czosnek, 2 ząbki, 10g
✔️szpinak, 3 garści
✔️śmietanka 30% tłuszczu, 6 łyżek, 80g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Na patelni na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać drobno pokrojonego kurczaka zamarynowanego w ulubionych przyprawach. Kiedy mięso się podsmaży dodać świeże, umyte liście szpinaku. Kiedy zwiędną, dodać śmietanki i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Fot. kp koncept
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym został przygotowany przez dietetyczkę Marcelinę Zygmunt z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe porady Marceliny, zerknij na jej profil Facebook.