Kasza manna jest dość niepozorna, przez wielu niedoceniana. Dzisiaj pokażę, jak zrobić posiłek przedtreningowy, węglowodanowo-białkowy, który będzie lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Jest to danie, które spodoba się wielu miłośnikom aktywności fizycznej.
Kasza manna nie jest topowym produktem, który gości w naszych jadłospisach. A szkoda, bo zawiera ona sporo fosforu, miedzi i żelaza oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jest lekkostrawna, dlatego doskonale nadaje się dla osób, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego lub mają problemy żołądkowo-jelitowe. Do tych zalet można jeszcze dodać delikatny smak i możliwość przygotowania na kilka sposób. Kasza manna sprawdzi się również u najmłodszych dzieci oraz osób starszych, bo u nich właśnie mogą pojawiać się problemy z gryzieniem czy połykaniem.
Składniki:
✔ mleko 300 ml
✔ kasza manna 40 g
✔ jajo kurze 1 szt
✔ erytrytol 10 g
✔ odżywka białkowa 15 g (u mnie izolat waniliowy)
✔ maliny 30 g
Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kaszę, jajko, erytrytol, podgrzewamy, ciągle mieszając (najlepiej rózgą). Gdy kasza zgęstnieje, odstawiamy ją z gazu i jeszcze chwilę dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy odżywkę białkową, znowu mieszamy. Na wierzchu układamy owoce. U mnie są to przetarte maliny i kilka rozgniecionych orzechów laskowych, ale dodatki są dowolne. Taka porcja dostarcza około 450 kcal, w tym 55 g węglowodanów i 31 g białka.
Przepis z kaszą manną w roli głównej został przygotowana przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.