Kasza manna przepis
Kasza manna w roli głównej. Przepis na posiłek przedtreningowy

polecane

Kasza manna w roli głównej. Przepis na posiłek przedtreningowy

Ada Łaszkowska
4 listopada, 2019
Przepisy

Kasza manna jest dość niepozorna, przez wielu niedoceniana. Dzisiaj pokażę, jak zrobić posiłek przedtreningowy, węglowodanowo-białkowy, który będzie lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Jest to danie, które spodoba się wielu miłośnikom aktywności fizycznej.

Kasza manna przepis

Kasza manna nie jest topowym produktem, który gości w naszych jadłospisach. A szkoda, bo zawiera ona sporo fosforu, miedzi i żelaza oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jest lekkostrawna, dlatego doskonale nadaje się dla osób, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego lub mają problemy żołądkowo-jelitowe. Do tych zalet można jeszcze dodać delikatny smak i możliwość przygotowania na kilka sposób. Kasza manna sprawdzi się również u najmłodszych dzieci oraz osób starszych, bo u nich właśnie mogą pojawiać się problemy z gryzieniem czy połykaniem.

Składniki:
✔ mleko 300 ml
✔ kasza manna 40 g
✔ jajo kurze 1 szt
✔ erytrytol 10 g
✔ odżywka białkowa 15 g (u mnie izolat waniliowy)
✔ maliny 30 g

Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kaszę, jajko, erytrytol, podgrzewamy, ciągle mieszając (najlepiej rózgą). Gdy kasza zgęstnieje, odstawiamy ją z gazu i jeszcze chwilę dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy odżywkę białkową, znowu mieszamy. Na wierzchu układamy owoce. U mnie są to przetarte maliny i kilka rozgniecionych orzechów laskowych, ale dodatki są dowolne. Taka porcja dostarcza około 450 kcal, w tym 55 g węglowodanów i 31 g białka.

Przepis z kaszą manną w roli głównej został przygotowana przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Bieganie a zakwasy. Co robić, aby się ich pozbyć?

Ból, nogi z ołowiu czy duże zmęczenie mięśni? To mogą być zakwasy, które często są problemem amatorów biegania, ale również doświadczonych biegaczy. O to, jak skutecznie radzić sobie z zakwasami zapytaliśmy Jakuba Piotrowskiego, dietetyka i trenera personalnego.  (więcej…)