Ciastka orzechowe przed treningiem
Ciastka orzechowe, które można zjeść przed treningiem? [PRZEPIS]

polecane

Ciastka orzechowe, które można zjeść przed treningiem? [PRZEPIS]

Ada Łaszkowska
5 grudnia, 2019
Przepisy

Ciastka przed treningiem? Tak, to możliwe! Odpowiednio zbilansowany skład wypieków może posłużyć nam jako paliwo do późniejszej aktywności. Jak przygotować takie danie? Jakie ciastka jeść przed bieganiem?

Ciastka orzechowe przed treningiem

Oczywiście nie każde słodycze będą nam sprzyjać, ponieważ czym bardziej przetworzona żywność, tym gorzej organizm na nią zareaguje. Zamiast poprawiać komfort biegania, najemy się substancji antyodżywczych, a w dłuższej perspektywie pogorszymy stan zdrowia. Najlepiej postawić na wypieki domowe z użyciem dobrej jakości produktów.

Internet pęka w szwach od przepisów na orzechowe ciastka z charakterystycznymi wyżłobieniami na wierzchu. Pokażę wersję, która składa się z produktów niezbędnych przed treningiem biegowym. Tłuszcze i węglowodany dadzą energię na długo po ich spożyciu. Dlatego cały czas podczas biegu organizm będzie korzystał z zasobów z ciastek. Brzmi nieźle? A zatem poznaj recepturę, która pozwoli najpierw delektować się w kuchni, a później cieszyć się treningiem przez długi czas!

Składniki na ciastka z masła orzechowego:

✔140 g masła orzechowego
✔100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu (drobnego, ja mielę go w młynku/małym blenderze)
✔1 jajko

Sposób przygotowania: wymieszaj wszystkie składniki. Formuj ciasto w kulki o średnicy ok. 2 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć każdą kulkę widelcem tak, aby miały ok. 1 cm grubości. Piecz w 175℃ przez 20 minut. Ostudź ciastka i gotowe!

Ciastka orzechowe jeść przed treningiem

W przepisie można użyć inne słodzidło, np. erytrytol, który daje bardzo wyrazisty (można powiedzieć delikatnie ostry) i „chłodny” posmak, taki jak podczas żucia gumy miętowej. Jeśli użyjemy masła z kawałkami orzechów, ciastka przed treningiem będą bardziej chrupiące. Rodzaj orzechów, z jakich wykonane jest masło, jest dowolny.

Przepis na smaczne ciastka, które można zjeść przed bieganiem został przygotowany przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon. Wszystkie przepisy Ady opublikowane na portalu są tutaj.

polecane

Dołącz do dyskusji, zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bronimy się przed SPAM-em. Uzupełnij pole:

Jak trenować bieganie? Bez kontuzji i samemu

Bieganie może wydawać się prostym sportem. Wystarczy założyć buty do biegania i wyjść na trasę. Ale niech ta pozorna łatwość cię nie zwiedzie. Brak odpowiedniego przygotowania, zbyt ambitne podejście czy ignorowanie sygnałów wysyłanych przez organizm to prosta droga do kontuzji. Zanim postawisz pierwszy krok na ścieżce biegowej, musisz wiedzieć, jak to zrobić bezpiecznie i skutecznie. Bez tej wiedzy ryzykujesz nie tylko zdrowie, ale także motywację, która szybko może przerodzić się w frustrację. Jeśli chcesz uniknąć tych błędów i biegać mądrze – czytaj dalej.(więcej…)