Batony białkowe to szybka przekąska z dużą ilością białka, która doskonale zastępuje klasyczne słodycze. Oprócz protein zawierają także zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz duży zasób mikroskładników. Jakie składniki będą potrzebne do ich przygotowania? Jaka jest ich kaloryczność?
Składniki na 6 batonów białkowych:
✔️ 240 g fasoli czerwonej
✔️ 2 banany (ok. 180 g)
✔️ 20 g mąki kokosowej
✔️ 35 g oleju kokosowego
✔️ 25 g kakao
✔️ 50 g odżywki białkowej
✔️ 15 g erytrytolu
✔️ 20 g gorzkiej czekolady
Aby stworzyć idealne batony białkowe brownie z czerwonej fasoli należy wszystkie składniki oprócz czekolady połączyć za pomocą blendera, a następnie dodać startą na grubych oczkach czekoladę. Całość pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Podana porcja składników wystarczy na przygotowanie 6 batonów. Wartości odżywcze jednego batona:
Wartość energetyczna: 196 kcal
Węglowodany 25,1 g (37%)
Tłuszcz 13,8 g (46%)
Białko 11 g (17%)
Fot. kp koncept
Przepis na zdrowe batony białkowe brownie z czerwonej fasoli został przygotowany przez dietetyczkę Natalię Krupiak z Centrum Fit Dietetyk Wrocław, którego specjaliści opracowują zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i analizują dotychczasowe sposoby odżywiania. Zaś na oficjalnym profilu Facebook dietetycy Centrum podpowiadają, jak dbać o własne odżywianie i poprawnie zbilansowane posiłki. Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Natalii, zerknij na jej profil Facebook.