Jak zrobić bananowy omlet bez użycia miksera? Jaki jest przepis na omlet w wersji fit? Z jakich składników korzystać, aby danie było zarówno pożywne jak i smaczne? Oto przepis na świetne bananowe omlety.
Składniki na bananowy omlet:
🍌 2 małe jaja (lub jedno bardzo duże)
🍌 1 banan (średni, ok. 100g)
🍌 25g mąki kukurydzianej
🍌 25g mleka
🍌 5g ksylitolu
Jak przygotować omlet? Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy całe jajka, roztrzepujemy. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Smażymy z obu stron po kilka minut.
Zwykle omlety kojarzyły mi się ze słonym daniem i idealnie ubitymi białkami jaj, aby ciasto wyszło puszyste. Jeśli chciałam, żeby posiłek był na słodko, musiałam nadrabiać dodatkami. Jakiś czas temu polubiłam się z minimalistyczną wersją bananowych omletów, gdzie ciasto samo w sobie jest delikatnie słodkie, a dodatki to tylko kilka owoców.
Zalety bananowego omleta to m.in. dostarcza głównie węglowodany, ale też sporo białka, dlatego to dobry pomysł dla osób aktywnych fizycznie; nie używamy miksera, wystarczy miska i widelec oraz 10 minut; zawiera witaminy z grupy B (B2, B6, B12), które regulują poziom hormonów, dbają o prawidłową jakość snu, funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i immunologicznego.
Przepis na pyszny bananowy omlet został przygotowany przez dietetyczkę Adę Łaszkowską (Dietetyk z Decathlon). Jeśli chcesz sprawdzić pozostałe przepisy Ady, zerknij na profil Facebook Dietetyk w Decathlon.